Adaçayı

 İNGİLİZCE- Sage                                           
LATİNCESİ: Salvia oficilanis               
GEZEGENİ: Jüpiter
ELEMENTİ: Hava
BURCU: İkizler, terazi, Kova
TANRI VE TANRIÇASI: Zeus, Jüpiter
BÜYÜSEL GÜCÜ: Temizlik, arınma
BEDENSEL YARARLARI: Güçlü bir antiseptiktir, gece terlemelerini durdurur, adetleri düzenler, şeker hastalığına çok etkilidir şekeri düzenler, soğuk algınlığına iyi gelir, Saç için çok yarlı bir bitkidir.
TARİHÇESİ: Adaçayı Latince ‘ TEDAVİ’ anlamına Salvare sözcüğünden gelir. Salerna okulu hekimleri söyle diyorlardı ‘Bahçede Adaçayı biten adam neden ölsün’
Adaçayı kuşkusuz size ölümsüzlüğü bağışlamaz ama size yeryüzün de biçilmiş yaşamınız boyunca sağlık içinde mutluluk içinde yaşamanızı sağlayan bir bitkidir. Yunan hekimi Diyoscaride kanamalara, kesiklere, ateşlere, idrar yolları taşlarına, kadınların adet dönemi düzensizliklerine önerirdi. 1600 yılında veba salgınında Paris’in güneyinde kurnaz becerikli hırsızlar çok tehlikeli bulaşıcı hastalıkta ölenleri soymaya gidiyorlardı ve sonunda yakalandılar İl yargıçları ne şekilde korunduklarını söylerlerse onları serbest bırakacağını söyledi. Bunun üzerine hırsızlar sırlarını açıkladılar mikroplara karşı korunmak için bedenlerini içine adaçayı, kekik, lavanta çiçeği ve biberiye kattıkları sirke ile ovuyorlardı. Bir yüzyıl sonra benzeri olaylarda örneğin Marsilya’da başka hırsızlar aynı karışımı uyguladılar. Bu kez yüzyıl önceki antiseptik birleşime sarımsağı kattılar. O zamandan bu yana ‘Dört Hırsızlar Sirkesi’ doğal ilaçlar listesine girdi. Sizde benzeri her türlü bulaşıcı hastalıklarda her zaman bu ilaca başvurabilirsiniz.
HAZIRLANMA VE KULLANMA; Adaçayı yemeklerde ızgara etlerde soslarda çorbalarda, baklagiler de bol bol kullanın. Adaçayını ne kadar tüketirseniz o kadar sağlıklı olursunuz.
DEMLEME;  Bir litre suyun içine kuru yaprak çiçek karışımından yarım avuç atın ve kaynatın, soğutun sindirimi kolaylaştırıcı, uyarıcı olarak yemeklerden sonra birer fincan tüketin. Uykusuzluğa menopoz sıkıntılarına ve soğuk terlemelere karşı yatarken bir fincan için.
 DIŞTAN KULLANIM;  Dıştan kullanım için 1,5 avuç adaçayını bir litre suda kaynatın losyon, friksyon, şampuan, kompres, vajinal yıkama, lavman v.b dıştan kullanın.
ŞARAP; Bir avuç adaçayını yarım litre votkanın  içine atın bir hafta dinlenmeye bırakın Böylece tedavi edici nitelikler yönünden zengin güzel kokulu güzel bir şarap hazırlamış olursunuz. Günde bir kahve kaşığı için. Ağrılı yerlere friksyon yaparak ta kullanabilirsiniz.
TENTÜR; Bir avuç adaçayı yaprağını  ¼ litre votkanın içinde 14 gün dinlenmeye bırakın sonra süzün. Ağrılara karşı ve kan dolaşımına çabuklaştırmak için fiksyon biçiminde dıştan sürün ya da her gün bir tatlı kaşığı tentürü bir fincan suyun içinde karıştırıp için.
ADAÇAYI LİKÖRÜ: Bir avuç adaçayını yarım litre votkanın içine atın bir hafta dinlenmeye bırakın. Böylece tedavi edici nitelikler yönünden zengin güzel kokulu likör hazırlamış olursunuz.  Günde 1 kahve kaşığı içebilirsiniz Bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki sağlar. Ağrılı yerlere friksyon yaparak da kullanabilirsiniz.
ADAÇAYI İLE ÇOK ETKİLİ SAÇ BAKIMI; Adaçayı yaprağı 250 gr bir litre suda 15-20 dk kaynatılır soğumaya bırakılır süzülür 50 derecelik 250 ml alkol ilave edilir gün aşırı saçlar ve saç dipleri ıslatılır ve taranır.
ADAÇAYI İLE ÇOK ETKİLİ SOĞUK ALGINLIĞI İLACI;
-Kekik yaprağı 5gr
 - Okaliptüs yaprağı 10gr
  -Mürver yaprağı 10gr   
  -Yabani gül yaprağı 10gr
   -Adaçayı yaprağı 15 gr
Bu karışımı 150 ml iyi bir şarapta 5 dk kaynatılıp süzülür 30gr bal karıştırılır günde 2 çay fincanı içilir.
ADAÇAYLI KURU FASÜLYE ÇORBASI
-2 su bardağı kuru fasülye
-2 ufak doğranmış havuç
 -2 ufak doğranmış kereviz sapı
 -2 ufak doğranmış soğan
  -3 diş doğranmış sarımsak
  -1 çorba kaşığı biber ya da domates salçası
 -2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
 -1 tatlı kaşığı ufalanmış adaçayı
 -4 çorba kaşığı zeytinyağı
-1 defneyaprağı
 -tuz karabiber
YAPILIŞI: Fasulyeler 7-8 saat suda bekletilir daha sonra defneyaprağı ile 20 dakika haşlanır içine havuç, kereviz sapı, soğan, sarımsak, adaçayı, salça zeytinyağı eklenir çorba kıvamında pişirilir en son çorba piştikten sonra maydanoz eklenip servis yapılır.
ADAÇAYI İÇİN NOTLAR:
*Diş eti iltihabında adaçayı yaprakları günde 3-5 kez sakız gibi çiğnenir.
*Dişlere parlaklık kazandırmak, temizlemek ve diş etlerini güçlendirmek için dişler adaçayı ile ovulur.
*Grip salgınlarında oturduğunuz odada sıcak suyun içine adaçayı atarak (buhur) odayı temizlemiş olursunuz.
*Özellikle şeker hastaları için iyi bir baharattır.
 
 
 
Bu yazı Ana Sayfa kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yoruma kapalı.