Zencefil

 İNGİLİZCE-  Ginger                                                                                                  
LATİNCESİ: Zinziber officinalis               
GEZEGENİ: Mars
ELEMENTİ: Ateş
BURCU: Akrep
TANRI VE TANRIÇASI: Mars/Ares
SEMBOLİZMİ: Aşk, Başarı, Ateş
BEDENSEL YARARLARI: Mide ve bağırsak gaz söktürücüdür. Kusmayı önler iştahı açar, soğuk algınlığında çabuk iyleşmeyi sağlar, beden ve zihin gücünü arttırır, midenin can dostudur. Zencefil yağı eklem ağrıları için dıştan sürülebilir.
TARİHÇESİ: Zencefil M.Ö 3000 yıllarından beri Asurlular , Çinliler ve Hintliler tarafından ilaç ve baharat olarak kullanılmaktadır. Mezopotamya’da bulunan toprak levhalarda zencefil içeceklere karıştırıldığını boyama gücü olmamasına rağmen sumak  safran ve zardecal ile birlikte boya maddesi olarak kullanıldığı yazılıdır. Çinli denizciler deniz tutmasına karşı yanlarına zencefil aldıkları da yazılıdır. Zencefil Ayurveda tedavi yönteminin ana maddelerinden biridir.
İ.Ö 1. Yüzyılda Romalıların Somali’deki ticari merkezleri ziyaret eden hekimler, Somali’deki zencefilin taze sürgünlerinin salata olarak yendiğini ağızda çiğnendiğini sıcak yemek yapıldığı, içecek suyuna karıştırılarak kaynatıldığını yazmıştır.
DEMLEME: 5 gr rendelenmiş taze zencefil veya 5gr toz zencefil 200 ml suda yavaş ateşte 5 dk kaynatılır içine biraz süt karıştırılır bal katılabilinir sıcak olarak içilir.
TENTÜR; 10 ml eterli yağ 100 ml votkaya karıştırılır 1 hafta bekletilir. Kesme şekere damlatılarak yenir veya bir fincan suya  10-20 damla damlatılarak günde 3 kere içilir. Grip için çok faydalıdır.
YAN ETKİLERİ: Önerilen ölçülerde yan etkisi yoktur. Zencefil tek başına masaj yağı olarak kullanılmamalıdır cildi tahriş edebilir. Başka yağlarla az miktarda kullanılır.
ZENCEFİLLİ SALATA SOSU;
1 çorba kaşığı susam yağı+1 çorba kaşığı limon suyu+ 1 tatlı kaşığı kıyılmış taze zencefil+ 1 çay kaşığı tepeleme kıyılmış sarımsak + 1 tatlı kaşığı tepeleme bal + tuz (Bu sosun aynı zamanda Grip önleyici etkisi vardır.)
ZENCEFİLLİ KURABİYE;
¾ paket  Margarin +1 bardak Şeker +1/4 bardak Pekmez +1 adet Yumurta + 2,5 su bardağı Un + Bir tutam Tuz +1 cay kaşığı Zencefili +1 cay kaşığı Tarçın YAPILIŞI: Margarin ağır ateşte eritilip ılınmaya bırakılır. Şeker, pekmez ve yumurta yağa katılarak iyice vurulur.  Kuru malzeme birlikte elenerek karışıma katılır. Soğutulduktan sonra 2-3 cm.lik toplar halinde yuvarlanır. Toz şekere bulanıp yağlanmış pasta tepsisine 5 cm. arayla dizilir Orta sıcaklıktaki fırında 20-22 dakika pişirilir.
ZENCEFİLLİ BAHARAT
5 ölçü zerdeçal + 4 ölçü zencefil toz olarak karıştırılır her yemeğe baharat olarak kullanılır (bağışıklık sistemini güçlendirir)
ZENCEFİL İLE ÇOK ETKİLİ GRİP ÖNLECİ
150  Süt + 20 gr taze zencefil, YAPILIŞI: Taze zencefil 500ml soğuk suda 5 dk kaynatılır içine 150 ml su süt eklenir 3-4 dk kaynatılır  çay mümkün olduğu kadar sıcak içilir.
ZENCEFİL İLE EKLEM AĞRILARI VE KALP ÇARPINTISI İÇİN
10 gr zencefil toz, + 50 ml hint yağı YAPILIŞI: Zencefil tozuna 200 ml su eklenir su yarıya ininceye kadar kaynatılır 1 yemek kaşığı hint yağı eklenir gece yatmadan önce içilir.
ZENCEFİL İÇİN NOTLAR;
*Gaz sancıları için yemeklerden yarım saat önce 1 tatlı kaşığı taze zencefile birkaç damla limon ve bir tutam tuz karıştırılarak yenir.
*Zencefili baharat olarak da kullanılır çok yararı vardır bağışıklık sistemine çok yarar. Ayrıca düzenli zencefil tüketilirse gribi de önler.
*Deniz ve motorlu araç tutması için yolculuktan yarım saat önce 750 miligram toz zencefil içilir. Toz zencefil yerine taze zencefil de sakız gibi çiğnenebilir.

 

 
Bu yazı Ana Sayfa kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yoruma kapalı.