Kuşburnu

                                                                  
İNGİLİZCE :Rosehip                                                                                                     
LATİNCESİ: Rose Canina               
GEZEGENİ: Venüs, Ay
ELEMENTİ: Su
BURCU: Terazi, yengeç, koç ve boğa
TANRI VE TANRIÇASI: Eros, Afrodit, Demeter, Hator, Venüs, İsis, Meryem
SEMBOLİZMİ: Aşk ve güzellik
BEDENSEL YARARLARI:  Kuşburnunun güçlü antioksidan etkisi deneysel araştırmalarda tespit edilmiştir. C vitamini açısından en zengin bitkisel kaynaklardan biridir. Kuşburnunun bir başka önemi iltihaplı hastalıklardaki yararıdır. Kuşburnunun dejeneratif eklem hastalığı olan eklem kireçlenmesi ve romatizma ağrılarının giderilmesindeki faydaları klinik araştırmalarda görülmüştür.
Kuşburnu soğuk algınlığı ve gripe karşı bağışıklık sistemini destekler. Gribal enfeksiyonlara yakalanmamak için günde 3 bardak kuşburnu çayı içilebilir. Böbreküstü bezlerine olan etkisiyle hormonların üretimini destekler
TARİHÇESİ: Kuşburnu meyvesinin tıbbi ve beslenme değeri konusundaki bilgiler oldukça eskidir. Hipokrat zamanında iltihaplara karşı Ortaçağda ve daha sonraki dönemlerde kan tükürmelere, dişeti kanamalarına, böbrek meme safra taşlarına, tenyaya, yılancık hastalığına karşı kullanılmıştır.    (Baytop 1984)  
KUŞBURNI ÇAYI: 1 su bardağı kaynamış suya 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış kuşburnu kabuğu eklenerek 15 dk demlenir süzülerek içilir. Günde 3 bardak içilebilir.
KUSBURNU TENTÜR; Bir ölçü ezilmiş yemişe 5 ölçü alkolün içinde 15 gün bekletilir .
KUŞBURNU YAĞI; Kavanoza taze kuşburnu yemişi konulur üstünü örtünceye kadar badem yağ ilave edilir 15 gün bekletilir süzülür çıkan yağa tekrar taze kuşburnu ilave edilir bu işlem 3 kez tekrarlanır.  (Bu yağ özellikle cilt için çok yararlıdır)
YAN ETKİLERİ: Kuşburnu tüyleri kaşıntı yapar.
KUŞBURNU KEKİ; 2 su bardağı kuşburnu püresi+ 2 yumurta+ 1 çorba kaşığı tereyağı+ 1 su bardağı toz şeker+ 1 bardak ve ¼ bardak un + 1 çay kaşığı karbonat YAPILIŞI: Yumurtaları çırpın şekeri ilave edin çırpmaya devam edin. İçine tereyağını ve kuşburnu püresini ilave edin. Karbonatı ve unu ilave edin 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin..
KUŞBURNU MARMELATI; Taze kuşburnu+ su+ şeker YAPILIŞI: Taze kuşburnu tencerede su ile iyice haşlanır ezilme kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. İyice kaynamış olan kuşburnu süzgeçten geçirilir çekirdek ve zarlarından ayrılır. Daha sonra ince elekten geçirilir. Elde edilen kuşburnu ezmesı bir kez daha kaynatılır tencerenin dibinin tutmaması için sürekli karıştırılır  Marmelat kıvamına gelince % 30 kadar şeker ilave edilir ve çok az kaynatılır  ateşten alınarak kavanozlara konur
KUŞBURNU LİKÖRÜ; Üç litre votka içine 1 kilo kuşburnu meyvesi taze olarak 500 gr şeker ilave edilerek  Bir ay emiştirmeye bırakılır. Sonra süzülür içine istediğiniz kadar su eklenir…
KUŞBURNU ŞURUBU; Meyvelerin kabuklarını iki-üç gün kırmızı şarap içinde bırakın ve sonra süzün buna eş ağırlıkta şeker katın ancak pişirmeyin pişirirseniz ‘C’ vitamini azaltmış olursunuz.

 
Bu yazı Ana Sayfa kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yoruma kapalı.