MELİSA(Oğul otu)

                                                                                       
İNGİLİZCE : Lemon balm                                                                                                
LATİNCESİ: Melissa Officinalis
GEZEGENİ: Merkür
ELEMENTİ: Hava
BURCU: Yengeç
TANRI VE TANRIÇASI: Artemis, Diana
SEMBOLİZMİ: Başarı
BEDENSEL YARARLARI: Melisa bitkisi özü, sinir sistemini gevşetici ve uykuyu kolaylaştırıcıdır. Uyku getirdiği bilinen yoğurtla bir araya gelince de bütün gece gözünü bile kırpamayanlar için birebirdir.
Sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda, mide spazmında, sinir sistemi ve kalp rahatsızlıklarında tansiyonu düzenleyici olarak ağrı kesici ve rahatlatıcı olarak da kullanılan melissanın zekâyı artırdığı, mide ülserine iyi geldiği, kaynatılarak suyu vücuda sürüldüğünde ter kokusunu kestiği ve beyin damarlarını açtığı bilinir. Kadınların adet kanamalarını düzenler. Karın ağrılarına, Kulak çınlamasına, kulak uğuldamasına, baş dönmelerine ve migren ağrılarına çok etkilidir. Bitkinin en belirgin yararı sinirsel bozukluklara çok iyi geldiğidir.
TARİHÇESİ: Melisanın ne gibi harikalar yarattığını ilk anlayan Arap hekimleridir. Bu hekimler kalp güçlendirici, kalp dostu, kalbi desteklemeye, çarpıntılarını yatıştırmaya, sıkıntıları yok etmeye yararlı bir bitki dediler. Rahip ve rahibeler bu bitkinin yetiştirmesini Araplardan öğrendikten sonra bu konuda uzmanlaştılar. Oğulotu suyu bütün dünyada ünlü bir ilaç olarak tanındı.
Artemis/Diana öncesi , Efes te ana tanrıça kültü, bu kült rahibelerine verilen isim melissea, yani bal ve arı ile ilgili bir bitki, Türkçe oğul otu da bal ve ari ile ilgili, eskiden kovanlara bu bitki sürülürse oğulun buraya yerleşeceğine inanılırdı, bazı yerlerde halen bu tatbikata devam etmekte.
SANCILI ADET GÖRMELERDE ÇAY: Bir litre suya yirmi tutam bitkiyi atın kaynatın günde iki-üç fincan için.
BAŞ DÖNMESİ İÇİN ÇAY: Melisa 50 gr kuru bitki 150 ml suya eklenir ve kaynatılır günde bir-iki fincan içilir.
MELİSA TENTÜR; Oğul otu yapraklarından 100 gram ince kıyılarak bir şişeye konur ve üzerine 500ml %70 alkol ilave edilerek 4-6 hafta bekletildikten sonra süzülerek Tentür elde edilir. Bu tentürden günde 4-5 defa 10-15 damla bir miktar su ile alınır.
YAN ETKİLERİ: Bitkinin hiçbir yan etkisi yoktur. Çocuklara biraz daha dikkatli kullanmak gerekir.
MELİSA ŞARABI: Bir litre beyaz şarap içine bir avuç bitki eklenip ılık bir sıcaklıkta (30-40 derece)24 saat bekletilir sonra süzülür günde iki fincan içilir.
Bu yazı Ana Sayfa kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yoruma kapalı.