Kekik

 
                         
İNGİLİZCE- Thyme                                       
LATİNCESİ: Thymus  vulgaris
GEZEGENİ: Venüs, merkür
ELEMENTİ: Su
BURCU: Kova ve Boğa
TANRI VE TANRIÇASI: Ares, Mars, Afrodit, Freya ve Periler
SEMBOLİZMİ:  Sağlık, fizik güç, tedavi, aşk, psişik güç, duru görü, ölüm ve geçit merasimleri.
BEDENSEL YARARLARI: Mide yatıştırıcı, antiseptik, kurt düşürücü, böbrek hastalıklarına özellikle kekik suyu çok yararlıdır. Antiseptik, gaz söktürücü, güçlendirici iştah açıcı ve öksürük iyileştirici etkilere sahiptir.
TARİHÇESİ: Mısırlılar kekiği parfüm olarak mumyalamada kullanıyorlardı. Hippokrates Akdeniz kekiğini astım nefes darlığı zehirlenmeler için kullanmış, ayrıca ölü doğum yapan kadınların sonunun rahatça sökülüp atılması için kullanmıştır. Kan pıhtısını önleyici olarak balla karıştırılmasını, boğaz ağrısında hardalla karıştırılarak dıştan sürülmesini ve dikkatli kullanılması gerektiğini yazmıştır.
HAZIRLANMA VE KULLANMA;
YAĞI: Çiçekli dallar bir şişeye gevşek bir şekilde doldurulur ve üstüne iki parmak yüksekliğe kadar saf zeytinyağı ilave edilir şişenin ağzı kapatılır 15 gün güneşli ve sıcak bir yerde dinlendirilir süzülür.
ŞARAP; 50 gr çiçekli kekik dalı 1 litre beyaz şarapta 8 gün dinlendirilir ve tatlandırılır.
Tentür: Çiçekli taze dallar bir şişeye konur ve üstü örtecek kadar 50 derecelik alkol eklenir şişenin ağzı kapatılarak güneşli bir yerde 15 gün beklenir ve süzülür.
ÇAY: 1 çorba kaşığı ufalanmış bitkiye 250 ml kaynamış su eklenir 5 dk demlenip süzülür. Günde 5-6 çay fincanı içilir.
                                   REÇETELER;
DİŞ İLACI: Üç avuç bitkiyi yarım litre alkollü içki içinde emiştirmeye bırakın. Fırçanızı bu sıvı içinde ıslatarak her gün dişlerinizi fırçalayın.
ROMATİZMA AĞRILARI: Bir avuç taze bitkiyi ısıtın ağrılı yere doğrudan doğruya uygulayın.
GRİP İÇİN; 5 gr kuru bitki 250 ml kaynar su eklenir 10 dk demlenip süzülür günde üç çay fincanı sıcak olarak içilir.
KANSIZLIK İÇİN:  3 gr kıyılmış kuru bitkiye 150 ml su eklenir 10 dk demlenir süzülür. Günde üç fincan ılık olarak içilir.
ÖKSÜRÜK İÇİN: 60 gr bitki 250 ml suda 10 dk kaynatılıp süzülür 60 gr balla karıştırılır Öksürük geçinceye kadar saatte bir 1 yemek kaşığı içilir. Öksürük azaldıkça içme süresi uzatılır.
SAÇ UZATICI: 80 gr bitki 1 lt suda 3-4 dk kaynatıp süzün saç diplerine hafif masajla yıkanır. Her yıkamada yapabilirsiniz.
SALATALAR İÇİN BİR SOS: 50gr kuru kekik 500 ml elma sirkesinde karıştırılarak 10 gün bekletilir sonra kullanılır.
 YAN ETKİSİ: Önerilen ölçüler içinde kullanıldığında hiçbir yan etkisi yoktur.
NOTLAR:
*Multiple skleroz olanların yağı ile uzun süre masaj önerilmektedir.
*Ağız ve nefes kokusu için 8 gr kıyılmış kuru bitki 250 ml suda 3 dk kaynatılıp süzülür bu çayla düzenli gargara yapılır.
*Depresyon, çabuk sinirlenilme, iyi uyuyamama gibi durumlarda 12 saat soğuk suda yatırıldıktan sonra kaynama noktasına kadar ısıtılıp süzülen 200 gr kekiği banyo suyuna karıştırılarak banyo yapılması, banyodan sonra kurulanmadan iki keten beze sarılarak yatakta yaklaşık 1 saat dinlenilmesi önerilir.
 

.

Bu yazı Ana Sayfa kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yoruma kapalı.