Nane

İNGİLİZCE- Mint
LATİNCESİ: Mentha
GEZEGENİ: Venüs
ELEMENTİ: Hava
BURCU: İkizler, Terazi
TANRI VE TANRIÇASI: Hekate, Zeus, Pluto
SEMBOLİZMASI: Korunma, güç, temizlik, dayanıklılık, bereket, dilekleri gerçekleştirme
BEDENSEL YARARLARI: Sinirsel mide bulantısını keser, gaz söktürücü koku verici olarak kullanılır, nane yağı migren ağrılarını hafifletir, her türlü idrar yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Baş dönmelirinde, Adet sancılarında çok etkilidir. Solunum sistemine etkisi büyüktür buğu olarak kullanılır. Astım krizlerinde nefesi rahatlatır. Mide üşütmesi ve gıda zehirlenmesi için çok yararlıdır.
TARİHÇESİ: Nanenin anavatanı Akdeniz sahilleri olarak bilinmektedir. M.Ö. 1200-600 yıllarında Mısır mezarlarında nane bitkisinin kalıntılarına rastlandığı da belirtilmektedir. Akdeniz ülkelerinde nane bitkisinin yabanisine bol miktarda rastlanması nedeniyle bu sebzenin yayılma alanları içinde Anadolu nun da önemli bir yeri olduğunu görmekteyiz. Eski Yunanda yorgunluk gidermek için banyo suyuna serpilen nane dallarından yapılan taç, gelinlerin başlarına güzel koku vermesi için takılırmış.
 
HAZIRLANMA VE KULLANMA;.
DEMLEME; Bir litre suya dört beş tutam naneyi atın kaynatın sabahları ve akşamları bu demlemeden bir fincan için. Hazımsızlığa çok iyi gelecektir.
İÇ SPAZIMLARA KARŞI DIŞTAN KULLANIM; Bir litre kırmızı veya beyaz şarap içine 2 avuç kıyılmış taze nane atarak bir hafta bekletin, sonra süzün. Bu sıvıyı ağrıyan bir bölgenize bezle yavaş yavaş sürün.
NANE-LİMON: (Mide krampları, üşütme, mide bozukluğu, bazı zehirlenmelere iyi gelir) 250 ml suyun içine bir tutam kuru nane ve ¼ limonu kabukları ile 10 dk kaynatın ve için.
NANE YAĞI: Bir kavanoza kıyılmış taze nane ile doldurun üzerine saf zeytinyağı ya da badem yağını kavanozu örtecek kadar koyun. 2 hafta güneşli bir yerde devamlı çalkalayarak bekletin. İki hafta sonunda süzün ve süzdüğünüz yağa tekrar taze nane doldurun 2 hafta daha bekletin devamlı kavanozu çalkalayın. İki hafta sonra nane yağınızı süzüp şişeleyin.
NANE LİKÖRÜ: 3,4 demet taze nane+ 2,5 bardak toz şeker+ 3-4 karanfil+ 1 muskat+ 1 kök zencefil+ votka
YAPILIŞI: Naneleri iyice yıkayın ve süzülmeleri için bekletin. Büyük bir kavanoza naneleri, üzerine karenfil, zencefil ve muskatı koyun üzerine toz şekeri koyun kapağını kapatıp güneşli bir yerde bekletin. Arada çalkalayın, yaklaşık bir hafta sonra şeker erimiş olacak ve nanelerin üstünü kapatacak kadar votka ilave edin ve güneşli bir yerde 20 gün bekletin. Likörün olup olmadığını anlamak için kapağını açın koklayın votkanın kokusu tamamen gitmişse, nanenin kokusu hakimse likörünüz olmuş demektir. Tülbentten geçirin temiz bir şişeye doldurun.  
 
NANE İÇİN NOTLAR:
*Sinek ve böcek kovucu özelliğe sahiptir.
 *Menopoz sıcaklıklarını azaltmak için nane yağını mendile birkaç damla döküp koklamak sıcaklığı geçirecektir.
*Tayvan’da yapılan bir araştırmaya göre ise, yemeklerden 15-30 dakika önce içilen nane yağı kapsülü karındaki şişkinliği, gazı ve gurultuyu önemli ölçüde azaltıyor. Bazı vakalarda ise karın ağrısının azaldığı ya da tamamen ortadan kaybolduğu belirtildi
*Grip salgınlarında oturduğunuz odada sıcak suyun içine nane atarak (buhur) odayı temizlemiş olursunuz.
*Özellikle astım hastalarına buhur çok yararlı olur.
 
Bu yazı Ana Sayfa kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yoruma kapalı.