Rezene;

İNGİLİZCE- Fennel
LATİNCESİ: Foeniculum Vulgare
GEZEGENİ: Merkür
ELEMENTİ: Ateş
BURCU: Başak
TANRI VE TANRIÇASI: Apollo, Dianonus,
SEMBOLİZMASI: Rüya görme, duru görü, cesaret
BEDENSEL YARARLARI: Öksürük giderici, balgam söktürücü, bebeklere daz giderici, emziren annelere süt fazlalaştırıcı özelliğe sahiptir. Rezene sindirim sorunu yaşayanlara iyi gelen bir bitkidir. Gözler için kullanılan bir bitkidir.
TARİHÇESİ: Anavatanının Akdeniz kıyıları batı asya olduğu sanılmaktadır. Çinliler çok eskiden beri bitkinin yapraklarını, kökünü, tohumunu ve gövdesini ilaç olarak kullanmışlardır. Dioskorides’e göre rezene tohumları süt salgısını arttırır, çiçek, sap, ve yaprakları kaynatılarak yapılan çay idrar torbası, böbrek hastalıklarını iyileştirir. İbni Sina göz hastalıkları ve tedavisi hakkında yazdığı kitaplarda bitkinin temizleyici, dağıtıcı, eritici ve çözücü gücüne yer vermiştir. Romalı askerler cesaret ve başarı için rezene bitkisini yanında taşırlardı.
 
HAZIRLANMA VE KULLANMA;.
Gaz giderici, sindirim kolaylaştırmak için :Bir kap içine bir tutam anason ve iki yaprak naneyle birlikte iki tutam rezene tohumu atın kaynatın günde 3 fincan için. Gaz giderici, sindirim kolaylaştırmak için
Öksürük için: Bir litre su içine bir kahve kaşığı rezene tohumu ve kıyılmış rezene yaprağı koyun kaynatıp demleyin bol bal ile günde 3 fincan için.
Bebekler için gaz giderici: 2 gr rezene tohumu havanda ezilir 200 ml sıcak su eklenir demlenir süzülür. Bebeğin içebileceğinden çok yapılmamalı her zaman taze yapılmalıdır.
Hıçkırık, hava yutma: 25 gr anason, 25 gr rezene karıştırılarak havanda ezilir 1 çay kaşığı su ile içilir.
Süt artırıcı: anason, kimyon, kişniş, ısırgan, rezene eşit miktarda iyice havanda ezilir 150 ml sıcak su eklenir 5 dk demlenir süzülür duruma göre günde 3-5 fincan içilir.
REZENE TENTÜRÜ: 60 gr rezene tohumu+ 60 gr kuru yaprak+ 850 gr votka kapalı kavanozda arasıra çalkanarak 6 hafta bekletilir. Gerektiğinde 1 çorba kaşığı az su içerisinde içilir.
 
 REZENE İÇİN NOTLAR:
*Kızarmış yorgun gözlere ılık rezene çayı ile pansuman yapılır.
 *Rezene yaprakları kıyılarak lapa durumuna gelinceye kadar kaynatılır. Vücuttaki apselere bir bezle sarılır apse geçinceye kadar 2 saatte bir yenilenir.
*Hayvanları tedavide yararlıdır.
*Ameliyatlardan sonra su yerine rezene çayı çok yararlıdır.
*Rezene Avrupa’da yaygın yenen aromalı ve sağlıklı bir sebzedir.
Bu yazı Ana Sayfa kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yoruma kapalı.