Nar;

                                                   
 İNGİLİZCE-  Pomegranate                                         
LATİNCESİ: poma granata               
GEZEGENİ: Merkür, Uranus ve Venüs
ELEMENTİ: Hava
BURCU: Terazi, Kova
TANRI VE TANRIÇASI: Pluto,Persefone,
SENBOLİZMA: Bereket, aşk, sevgi
BEDENSEL YARARLARI: Nar kabuğu ishale çok etkilidir. Nar zarı ile yenildiğinde her derde deva olur. Çarpıntıyı giderir mideyi kuvvetlendirir. Safra söker, kalp ve tansiyon hastalarına çok iyi gelir. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Narda yüksek oranda C vitamini vardır. Antiseptik, iltihap önleyici, ishal gidericidir. Meyve çekirdekleri kaynatılarak elde edilen sıvı iltihaplı boğaz ağrısı, ödem ve sarılıkta kullanılır.
TARİHÇESİ: latince poma granata yani cekirdekli/tohumlu elma dan geliyor,ait oldugu sulale punica ise Fenike anlaminda Narın anavatanı Orta ve batı asya ve Anadoludur. Araştırmalar narın 5000 yıl öncesinden beri tarımının yapıldığı, ağacından yapraklarından, çiçeğinden ve meyvesinden yararlanıldığını göstermiştir. Ayrıca yaprakları, çiçekleri ve meyvesi sanat eserlerinde motif olarak kullanılmıştır. Arap hekimleri narı baş ağrısında mide ve bağırsak bozukluklarında uygulamıştır. Orta Asya da eskiden beri diş temizliği ve diş etleri sağlığı için kullanılmaktadır. Anadolu da nar bereketin sembolüdür, nar yiyenin nazardan korunduğuna inanılır. Yunan mitolojisinde nar yer altı tanrılarına adanmıştır.
NAR ŞERBETİ; Meyve suyuna az miktarda şeker karıştırılarak elde edilir. Ağız tadına göre sulandırılarak içilir. Pastörize edilerek uzun süre saklanır..
NAR EKŞİSİ YAPIMI; 10 adet narın suyu sıkılır. Beyaz zar kısmı kesinlikle suyuna karışmamalıdır. Sonra  bakır kaba konularak orta ateşte reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatılır kıvamı katılaşınca ateşten alınarak cam bir şişeye konularak birkaç gün güneşte bekletilir.
REÇETELER;
İSHAL İÇİN: 30 gr çoban üzümü+30 gr saplı meşe+ 40 gr nar kabuğu 150 ml suya eklenerek 20 dk demlenir. Günde 3 çay fincanı içilir.
YANIKLARDA: Bir tane narın kabukları iyice dövüldükten sonra yaranın üzerine koyulur.
UÇUKTA: Bir avuç nar kabuğu 2-3 bardak suda 15 dakika kaynatılır. Ilınınca bu suya batırılan pamukla uçuklara pansuman yapılır.
 
NAR İLE NORMAL VE KURU CİLTLER İÇİN BESLEYİCİ MASKE;
          -10 ml bal
          -2,3 ml zeytinyağı    
           -25 ml nar suyu
Hepsi çok iyi bir şekilde karıştırılır homojen hale getirilir karışım yüze sürülür yarım saat sonra ılık su veya süt ile yıkanıp cilt kurulanır.
NAR SALATASI;
1 demet roka
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
3 çorba kaşığı ayıklanmış nar
Roka, maydanoz ve nane ince ince doğranır içine narlar katılır nar ekşisi ile servis yapılır.
NAR İÇİN NOTLAR;
*Nar meyve kabuğundan pamuk ipliği boyamakta yararlanılır. Kaynatılan kabuk koyu sarı renk verir.
*Nar kabuğu az suda kaynatılır ağız yaralarına çok etkilidir.
*Nar suyu damar sertliğine karşı güçlü etkisi bulunan bir içecektir.
Bu yazı Ana Sayfa kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yoruma kapalı.