Maydanoz;

 İNGİLİZCE- Parsley                                         

LATİNCESİ: Petroselinum crisum
GEZEGENİ: Merkür
ELEMENTİ: Hava
BURCU: Kova, Terazi,
TANRI VE TANRIÇASI: Afrodit, Persefone, Venüs
SEMBOLİZMA: Astral seyahat, arınma
BEDENSEL YARARLARI: Maydanozun faydaları sayamayacak kadar çoktur. Güçlü bir idrar sökücü, ateş düşürücü, kadınlarda düzensiz adetleri düzenler, organizmayı zehirlerden arındırır. Bu nedenle maydanoz karaciğer hastalıklarında, sarılığa ve egzamaya karşı kullanılır. Cilde canlılık verir ve cilt lekelerini azaltır. Böbrek taşlarını ve bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Cinsel isteği artırır. Vücuda ve göze kuvvet verir. Diş etlerini güçlendirir. Kansızlık çekenlere faydalıdır. Kansere karşı koruyucudur.
MAYDANOZ: A, C, E ve K vitaminleri ile demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, kükürt ve fosfor mineralleri açısından zengin bir bitkidir.
TARİHÇESİ:  Ana vatanı tam olarak bilinmemektedir, ancak bu konuda birkaç fikir vardır. Bitkinin anavatanının Sandinya adası veya Doğu ve Güneydoğu Akdeniz kıyıları olduğu düşünülmektedir. Maydanoz günümüzde 3000 yıl önce Mısır’da 20. sülale döneminde tanınıyordu. Araştırmalar Mısırlıların ölülerini maydanoz ve kereviz yapraklarıyla süslediğini göstermektedir. Yunanlılar bitkiyi kutsal kabul ediyor, büyük şölenlerde salonların duvarlarına asıyor, yemekte çelenk olarak başlarına koyuyorlardı. Maydanoz Hippokrates’ten beri  genel olarak idrar söktürücü gücü ve terletici nedeniyle kullanılmıştır. Orta çağda maydanoz afrodizyak olarak da kullanılmıştır.
REÇETELER:
Arpacık: Böğürtlen yaprağı 25 gr + Maydanoz yaprağı 25 gr karışım çok az suda 3-4 dk kaynatılır. Tülbentten geçirilerek süzülür. Arpacığa günde birkaç kez pansuman yapılır.
Ateş düşürücü: Maydanoz kök ve yaprak 50 gr  karışımdan 150 ml suda 5 dk demlenir. Günde iki çay fincanı içilir.
İdrar Söktürücü: Ada soğanı 10 gr+ kimyon tohumu 10 gr+ mürver çiçeği 10 gr+ rezene tohumu 10 gr+ ardıç 30 gr+ maydanoz tohumu 30 gr . 3 gr karışım 200 ml suda 10 dk kaynatılır süzülür. Günde 2-3 fincan sıcak içilir.
Cilt güzelliği ve vücudu arındırmak için: Yarım demet maydanoz + yarım bardak su+ yarım limon suyu+ bir tatlı kaşığı organik bal mutfak blendırında parçalanır. Sabah kahvaltıdan on dk önce içilir. 15 gün süreyle her gün içilmesinde yarar var sonra 15 gün ara verilerek tekrar kür uygulanır.
YAN ETKİLERİ: Her hangi bir yan etkisi yoktur.
MAYDANOZ SALATASI
MALZEMELER: Yarım demet maydanoz+ Yarım çay bardağı ince bulgur+ 2 adet domates+2 adet sivri biber+ taze soğan+1 avuç iri kıyım ceviz
Sosu için:
1 adet limon suyu+ 1 tatlı kaşığı bal+ yarım çay kaşığı zencefil tozu+ 1 baş sarımsak +tuz+ zeytin yağı
YAPILIŞI:
Yarım çay bardağı ince bulguru yarım çay bardağı kaynar suda bekletip şişmesini sağlayın.
Maydanozları çok ince olmayacak şekilde doğrayıp salata kâsesine aktarın.
İnce doğranmış sivri biberleri, küp doğranmış domatesleri, iri kıyım cevizi, bulguru ve taze soğanı ilave edip karıştırın.
Sosu için gerekli olan malzemeleri karıştırıp salataya aktarın.
  NOTLAR:
*Eşit miktarda maydanoz kökü ve tohumu suda kaynatılır saçlar bu su ile durulanırsa saçların uzamasına yardımcı olur.
*Sivrisinekten korunmak için cilde maydanoz yağı sürülür.
*Akne için her gün taze maydanoz yenmelidir.
*Arı sokması için ezilen maydanoz yaprakları iğne çıkarıldıktan sonra sokulan yere bağlanır.
*Burkulmalara ezilen taze maydanoz yaprakları sürülür ve bağlanır.
 
Bu yazı Ana Sayfa kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yoruma kapalı.