Fesleğen

 

İNGİLİZCE-  Basil                                        
LATİNCESİ: Ocimum basilicum
GEZEGENİ: Mars
ELEMENTİ: Ateş
BURCU: Koç, Aslan
TANRI VE TANRIÇASI: Visnu, Krisna, Aradia, Erzuli
SEMBOLİZMİ: Bereket, sevgi, korunma, sadakat
BEDENSEL YARARLARI: Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Baş dönmesi, sinir hastalıklarında, bağırsak ağrısı için, mide rahatsızlığından ileri gelen migren ağrılarında çok etkili bir bitkidir. Sütü gelmeyen az gelen kadınların süt verimini çoğaltır. Ağız banyosu yolu ile pamukçukları iyileştirir.
TARİHÇESİ: Bitkinin anavatanı Hindistan dır. İklime uygun olan her yerde yetişmektedir. Bu nedenle birçok yerde yabani olarak yetişmektedir. Hippokrates’in yazılarında bitki ishal ve uzun süreli kusmalar için önerilmiştir. Hippokratçıların bitkinin hangi türünü kullandıkları bilinmemektedir. Bitki çok eskiden beri baharat ve ilaç olarak kullanılmaktadır. Fesleğenin yaprakları aroma verici ve ateş düşürücü olarak, ayrıca yılan ısırıklarında akrep sokmalarında ve kulak iltihaplarında kullanılıyordu. Ortaçağda yapraklarından damıtılmayla elde edilen suyu sinir zayıflığında kullanılmıştır.
HAZIRLANMA VE KULLANMA;
 Sinirliliğe, sıkıntılara, migrenlere, öksürüğe ve anjinlere :  1litre su içine 2 çorba kaşığı yaprak ve çiçek atıp demleyin gün içinde iki üç fincan için.
Pamukçuğa karşı ağız banyosu:  Bir litre su içine iki avuç bitki koyun her gün ağzınızı çalkalayın.
Kadınların göğüs salgılarını arttırmak için: Bir litre suya bir avuç bitki atın ve kaynatın günde iki fincan için.                                                                  
Saç dökülmesi: 100 gr fesleğen bitkisini toz haline getirip 500 ml kaynar su eklenir 20 dk. demlenip süzülür. Saçlar bu çayla haftada 2 kez yıkanır.
FESLEĞEN YAĞI: 30 gram taze veya kuru yaprak, 100 ml badem yağının içinde üç hafta oda sıcaklığında ara sıra çalkalanarak dinlendirilir ve süzülür. Bu hazırlanan yağ içten ve dıştan kullanılır. Masaj yağı olarak da kullanılır.
ŞARAP; 60 gr taze yaprak bir litre tatlı kırmızı şarapta 6 hafta dinlendirilip süzülür. Steğe göre tatlandırılır. Sindirim kolaylaştırıcı olarak günde 1-2 çay bardağı içilir.
FESLEĞEN LİKÖRÜ:  60 gr taze yaprağa 1 litre votka eklenir ağzı kapalı olarak 6 hafta dinlendirilir. 700 gr esmer toz şeker ilave edilir. Bir hafta daha dinlendirilip süzülür. Sindirim kolaylaştırıcı olarak günde 1-2 likör kadehi içilir.
YAN ETKİSİ: Bitkinin her hangi bir yan etkisi yoktur.
 FESLEĞENLİ DOMATES YEMEĞİ (4 KİŞİLİK)
-2 kilo domates (sert olmamak şartı ile)
-3 adet taze yeşilbiber
 -2 ufak doğranmış soğan
  -2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
 -1 tatlı kaşığı doğranmış taze fesleğen
 -3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
-1/2 bardak pirinç
-2 küp şeker
-tuz karabiber
YAPILIŞI: Domatesler kabukları ile çok az kaynatılır, süzülür, kabukları soyulur, tencereye soğan doğranır yağda kavrulur yeşilbiberler de yağda kavrulur. Domatesler küp küp çok küçük olmamak şartı ile tencereye doğranır. İki çorba kaşığı pirinç eklenir. Tuz ve şeker ilave edilir. Yarım bardak su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Yemeği ara ara karıştırmak lazımdır. 15 dk pişirildikten sonra ateşi kapatmaya yakın maydanoz ve fesleğen eklenir..
FESLEĞEN İÇİN NOTLAR:
*Fesleğen çayı afrodizyak olarak önerilmektedir.
*Fesleğen sinek/böcek uzaklaştırmada da kullanılan bir bitkidir. Halen bir çok natürel sinek sivrisinek uzaklaştırıcının formülünde bulunan bir bitkidir.
*Bitkinlik ve zafiyet durumlarında salatalara fesleğen yaprağı karıştırılmaktadır.
*Ses kısıklıklarında ve boğaz ağrılarında çayı ile gargara yapılır.
 *Yağlı yemeklere taze yaprakları katılır sindirim kolaylaşır.
*Nezle ve baş ağrısında tozu buruna çekilir.
Bu yazı Ana Sayfa kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yoruma kapalı.